UDEN FIBER KOMMER BØRNEBØRNENE IKKE

Carsten Torrild har lagt et langt liv som chef i det offentlige bag sig og kender om nogen til væsentligheden af hurtigt netværk. Både for den enkelte og for samfundet.

Smukt placeret ved Haraldsted Sø nord for Ringsted ligger et lille og næsten skjult sommerhusområde. Her bor den pensionerede arkitekt og byplanlægger Carsten Torrild med sin hustru og deres hund Saxo. 

I alt bor her en håndfuld helårsbeboere blandt områdets cirka 50 adresser, hvor Fibia udrullede fiber for 4 år siden. Langt de fleste i området har en sommerhusforbindelse.

- Her var kobberkabler i forvejen, og de fungerede fint, husker Carsten Torrild og fortsætter:
- Men vi kunne godt regne ud, at det ikke kunne strække i længden. Derfor gik vi i gang med at undersøge muligheden for fiber og forsøgte at få nogen til at interessere sig for det herude, fortæller han og husker tilbage på en solid opbakning til projektet:

- Alle kunne jo se at fremtiden så anderledes ud, fortæller Carsten Torrild, der glæder sig over, at det lykkedes med Fibia, og at grundejerforeningen kunne sikre sig til fremtiden.

 

Du kan jo ikke streame film på 5 megabit

Spurgt ind til hvad der er de mest tungtvejende grunde til at få højhastighedsinternet, kan svaret ikke misforstås:
- Du kan jo ikke overleve, hvis du ikke har fiber. Du kan simpelthen ikke følge med, udbryder han.
 
Foruden almindelig kommunikation med verden uden for sommerhusområdet er han særligt glad for sin hurtige forbindelse, når han tænder for fjernsynet.

- Vi kørte fint med almindelig ISDN-forbindelse, men du kunne ikke streame film på 5 megabit – og det er den vej tv-forbindelserne går, siger han. Men det behov dækker sommerhusforbindelsen så rigeligt nu.

- Havde man gymnasieunger boende hjemme, ville vi sikkert have behov for en højere hastighed, men det er fint til os, fortæller han.

Sundhed rykker snart på nettet

Da han gik på pension ovenpå en lang erhvervskarriere - senest som udviklingsdirektør i Ringsted Kommune og ejendomsdirektør på Diakonissestiftelsen på Frederiksberg - blev Carsten Torrild bedt om at hjælpe en anden sjællandsk kommune med at koordinere indsatsen med at få udlagt bredbånd til borgerne.

Et arbejde der gav gode indblik i, hvordan den digitale infrastruktur prioriteres af udbyderne, idet det offentlige ikke kan etablere fiberforbindelser, da markedet er liberaliseret.

- Det kan godt give problemer i tyndt befolkede områder, hvor der ikke er kommerciel interesse for fiberudrulning, siger Carsten Torrild og forklarer, hvorfor det på den lange bane er vigtigt for kommunerne, at der er gode forbindelser. Det handler først og fremmest om digital kommunikation og inden længe om sundhed.

- Der går ikke så længe før vores sundhedsbehandling for alvor kommer på nettet, fortæller han.

- I stedet for at man fysisk skal møde op hos lægen, vil vi se, hvordan vi i langt højere grad skal behandles digitalt, forklarer Carsten Torrild.

Og så er der den med skolebørnene, fortsætter han med et glimt i øjet.

- Jeg plejer at sige, at hvis bedsteforældre vil have besøg af deres børnebørn, bliver de nødt til at have fiber. Ellers kommer de sgu ikke.

- Det der med at vise dem tegnefilm, den går ikke længere, smiler han. - De har deres spil, som de er online på. Og sådan er det. Selvfølgelig kommer de, men hvis ikke vejret er til udendørs aktivitet med badning eller kano, begynder de hurtigt at få digitale abstinenser, slutter han.