Kalundborg-læger fik fiber på rekordtid

Normalt tager det cirka 10 uger for erhvervskunder at blive tilsluttet fibernettet fra Fibia, men en læge i Kalundborg fik speedet processsen kraftigt op, for at kunne konsultere patienterne via video i en ny virkelighed med corona.

Fra tredjesalen af Kalundborgs gamle Grand Hotel Royal har praktiserende læge Claus Bache udsigt til både byens vartegn Vor Frue Kirke og Samsøfærgen, der dovent driver i havn fra Ballen.

Alt imens coronaen har ændret vores alles hverdag, har Claus Bache fået udsigt til patienterne på en helt ny facon. Via videokonference. Et tilbud til patienterne, som kun er muligt med en forholdsvis høj uploadhadstighed, som lægehuset ikke hidtil har haft i tilstrækkelig grad.

Da statsministeren overnight gjorde afstand mellem mennesker til en ny social betingelse, gik Claus Bache derfor på jagt efter en hurtigere internetforbindelse og endte hos Fibia. Her så salgskonsulenten straks vigtigheden af at rykke hurtigt, og gjorde det muligt at tage videosystemet i brug på få dage.

- Det har været ultra hurtigt og det er jo fremragende kun at bruge få dage i stedet for 10-11 uger, smiler den nye tilfredse kunde.

Videokonsultation fungerer ved bylder og tennisalbuer...

Da vi besøger ham, kan han se tilbage på den første uges erfaringer med videokonsultation.

Systemet har vist sig særligt brugbart i forbindelse med betændte bylder, tennisalbuer og lignende, men samtidig også fungeret godt i de konsultationer, hvor dialogen mellem patient og læge er i centrum.

Det gjaldt blandt andet en konsultation om justering af p-piller, fortæller lægen.

- Her fungerede det fint, fordi vi kunne se hinanden, forklarer Claus Bache.

- Konsultationen var faktisk lige så god, som hvis vedkommende havde været her fysisk, siger han.

… men giver også praktiske udfordringer

Selvom muligheden for at kunne konsultere sine patienter reelt har været til stede længe inden den aktuelle pandemi, har lægerne generelt afholdt sig fra fra at benytte den.

Og det er ikke kun at tekniske årsager. Videokonferencer giver lægen visse tidsmæssige udfordringer, som elimineres når patienten sidder i lokalet. Eksempelvis kan man ikke føre patientens journal, imens konsultationen foregår, forklarer han.

- Videokonsultationer er ikke en blomst, der er groet i vores baghave, men det er et reelt ønske fra patienter, regioner og kommuner, fortæller Claus Bache.

Patienterne bestemmer i sidste ende

Han er dog overbevist om at de nuværende erfaringer gøres permanente i en form, som er brugbar for alle parter.

- Jeg tænker ikke, at vi går helt bort fra det, men at det vil blive et tilbud blandt mange andre, forklarer han.

- I sidste ende bliver det patienterne, der definerer hvordan fremtidens konsultationer skal foregå, og det synes jeg egentlig også er ok, slutter han.

På havnen i Kalundborg er færgen til Samsø ved at blive klargjort til næste sejlads. Et dagligt skue, der kan følges fra den gamle bygnings i alt tre forskellige lægepraksisser. Her har lægerne dog med stor sandsynlighed blikket stift rettet mod kameraet over computerskærmen, da alle nu benytter sig af videokonferencerne, takket være deres nye hurtige internetforbindelse fra Fibia.