Blandt helårsbeboerne i Højvang-Klint’s grundejerforening har det i årevis været en indforstået spøg, at spørge sommerhus-naboerne hvornår de skulle hjem. Med henvisning til den kraftigt svingende hastighed på nettet, alt efter belastningen på kobberkablerne.
Foreningens formand Torben Mariager er blandt spøgefuglene og bor med sin hustru dybt inde bag et virvar af stikveje. De mærker tydeligt hastighedsforskellene, når belægningen i sommerhusene i weekenden er højest.
- Jo flere computere og smartphones folk kommer med, desto langsommere kører nettet hos os alle, fortæller han.
Vi er i en af de allernordligste dele Odsherred, hvor beboerne så småt havde indstillet sig på at ingen udbydere af højhastighedsinternet ville investere i den dyre udlægning af fiberkabler.
Men da Fibias rullende informationskontor Fiberbilen dukkede op ved den lokale købmand, slog grundejerformanden alligevel et smut forbi. Det ændrede radikalt hans syn på mulighederne.
Dels gik det op for Torben Mariager at Fibia er ejet af SEAS-NVE og dermed elkunderne, dels så han hvordan andre yderligt beliggende grundejerforeninger allerede havde indgået aftale med selskabet.
Med sig hjem fik han en brochure og det lille orange Fibia flag ’Jeg har bestilt fibernet’, som straks blev sat op på matriklen.
Herefter kontaktede han Fibia, fik materialer leveret og senere uddelt på foreningens generalforsamling - og tilmeldte prompte sig selv på Fibias hjemmeside. Imens gik en god nabo på charmeoffensiv blandt foreningens medlemmer, bevæbnet med endnu flere flag og brochurer.
På blot to måneder sikrede de sig opbakning nok til at få en aftale i hus med Fibia og kan nu se frem til snart at nyde godt af nye tv-muligheder og en lynhurtig forbindelse.
Selvom idealet om et idyllisk og analogt sommerhusliv ligger ligefor, er virkeligheden oftest en ganske anden, påpeger grundejerforeningens formand:
- Hos de yngre familier er det ganske normalt at arbejdet følger med i sommerhuset, og her betyder en hurtig internetforbindelse virkelig noget, fortæller han.
- Kan vi tiltrække flere som tager i sommerhus for at arbejde, er det et kæmpe plus for området, fortæller han og fortsætter.
- Ser man på de sommerhuse der udlejes, forventer lejerne at der er stabile tv-signaler og hurtige netforbindelser, på lige fod med andre helt centrale funktioner, siger han.
Selvom kablerne endnu ikke er kommet i jorden i Højvang-Klint, aflæses det forestående fibernet allerede i boligannoncerne og kan kun blive gunstigt for huspriserne, fortæller Torben Mariager, der blandt ejerforeningens medlemmer også hører om hvordan varmepumper, robotplæneklippere og andre naturlige dele af et moderne sommerhusliv, er koblet op på nettet.
Torben Mariager opfordrer andre grundejerforeninger i Fibias område til at gå samme vej. Hans bedste råd er, at etablere en arbejdsgruppe, som i fællesskab kan udbrede kendskabet om mulighederne for fibernet blandt naboerne, da det er den eneste reelle opgave for grundejerne.
Det er kørt overraskende glat, siger han.
- Fibia har lavet alt det hårde arbejde for os med brochurer, et meget enkelt ansøgningssystem og en fast kontaktperson, så vi skulle sådan set blot overbevise vores naboer om at det her var en god ide, siger han og understreger at stabilt tv og lynhurtigt internet ikke er varer, der er svære at sælge.
Tilbage står Torben Mariagers orange flag, som for alvor satte hele forløbet i gang. Vi lokker ham til at trække det op af jorden, til ære for fotografen, men da kameraet er pakket væk, bliver det pænt sat på sin plads igen.
- Det er lidt sjovt, for vi er faktisk stolte af at vi har det stående, smiler han, mens han sætter det tilbage i jorden.
- Det står der og siger: “Er I ikke med på fibernettet? Det er vi andre!”