Find gode råd og anbefalinger til børns brug af skærme

Skab balance

Det er ikke altid nemt at få børnene til at slippe skærmen og lave noget andet. Derfor kan man opstille regler for, hvornår skærmtid er ok. Man kan dog også vende den om, og lave regler for, hvornår der i hvert fald IKKE skal være skærme, fx når familien spiser. Læs mere her.

Se på dig selv

Hvorfor må de voksne hele tiden kigge på telefonen eller tableten, når børnene ikke må? Det kan godt være svært at forstå for de små. Derfor er det en fordel, at de voksne også overholder de regler, der er sat op for skærmtid. Her kan du også finde gode råd til, hvordan du snakker med dit barn om, hvad du bruger fx telefonen til, når du er sammen med dem.

Børn er forskellige

Der er forskel på børn, og i forskellige aldre er der også forskel på, hvor meget skærmen fylder og bør fylde. Red Barnet har en guide til forskellige aldersgruppers brug af skærme.

De 0-3 årige skal ikke have for meget skærmtid, for det styrker ikke motorikken, der især udvikles i den alder. 

De 4-7 årige kan med fordel selv være med til at lave reglerne. Så er de med i processen. og måske bliver det så også nemmere at overholde reglerne.

De 8-10 årige har måske en mobiltelefon, der giver muligheder for at kigge endnu mere på skærmen. Igen kan I sammen lave reglerne. 

Skærmtid skal ikke være en belønning

"Hvis du rydder op på værelset, så må du spille iPad i en halv time." Sådan kan man som forælder godt fristes til at stille det op, men det er ikke nødvendigvis en god idé. 

For hvis man kan forhandle sig til mere tid foran skærmen, bliver det også meget mere attraktivt. Læs mere her.

Godnat uden skærm

Det er faktisk bedst ikke at lade børn - og voksne - kigge ind i skærmen lige inden sengetid. Når telefonen udsender sit lys, får den kroppen til at tro, at det er dag, og så bliver det sværere at falde i søvn. 

Og så er det jo også forstyrrende, hvis telefonen ligger ved siden af og siger lyde i løbet af natten. Læs mere her.

Gode råd

  • Overvej, om dit barn skal spørge om lov, inden han eller hun sidder med en skærm.
  • Nul skærme når I snakker sammen. Her forstyrrer skærmene, fjerner nærvær og ingen hører ordentligt efter.
  • Ingen skærme når I spiser eller inden sengetid.
  • Som voksen kan du lade være med at svare på mail, når du ikke er på arbejde, med mindre du virkelig venter på noget vigtigt. 
  • Deltag i dit barns skærmforbrug, hjælp dem med at finde gode apps, og snak med dem om, hvad de laver online.