Sådan bliver du en god guide for dine børns online-aktiviteter

Som forældre må de fleste af os bare erkende, at vi ikke ligefrem har det sorte bælte i online-aktiviteter – og da slet ikke, når vi sammenligner os med vores børn, hvor sociale og digitale medier fylder rigtigt meget i både fritiden og på skolen.

Børnene udfordrer en fuldstændig fremmed på den anden side af jordkloden i Fifa15 på PlayStation’en, imens de både Skyper og chatter med vennerne på tablet’en, statusopdaterer på Facebook og deler fotos på Instagram via smartphon'en.

Også skoleundervisningen bliver i stigende grad digitaliseret gennem brugen af tablets, apps og digitale tavler med internetforbindelse. Og lektierne, tja, de laves oftere og oftere online i samarbejde med klassekammeraterne.

Men selvom vi voksne altså ikke når vores børn til sokkeholderne i brugen og forståelse af digitale medier og platforme, så bliver vi alligevel nødsaget til at sætte os bare en smule ind i deres digitale liv. For som forældre har vi jo et ansvar for, at vores børn agerer fornuftigt online, ligesom vi skal kunne optræde som bare nogenlunde troværdige rollemodeller for dem.

Men det er svært. For hvor mange timer, bør man egentlig give børnene lov til at være online om dagen? Hvad er en god ”skærmfri-kultur” i familien? Hvornår er børnene gamle nok til at få en Facebook-konto? Og hvad må de egentlig bruge Facebook til? Og måske endnu vigtigere: Hvordan får man taget en god snak med børnene om deres online-vaner, uden at de føler sig overvåget og derfor ikke vil dele deres erfaringer og viden med os?

De fleste forældre ville nok føle sig noget mere trygge, hvis de vidste bare lidt mere om, hvem børnenes mange venner på de forskellige sociale medier er, og hvad de egentlig taler med dem om - så værdien af en god snak med børnene kan ikke undervurderes.

Denne udfordring gøres en del lettere med den nye guide ”Der er så meget forældre ikke forstår”, som er udviklet af Medierådet for Børn & Unge, Center for digital pædagogik, Red Barnet og flere industrirepræsentanter.

Guiden indeholder viden, vejledning og inspiration til, hvad vi skal have fokus på, når børnene er online. Målgruppen for guiden er forældre med børn fra 7-12 år, men også forældre med yngre og ældre børn kan komme tættere på det sorte bælte i online-aktiviteter ved at læse den interaktive guide, som du kan læse og opleve her.

Læs hele guiden

Tjek om du kan få fibernet

Bliv klogere på fibernettets fordele og tjek om du kan få fiber på din adresse.

Tjek om du kan få fiber

Se vores kampagnetilbud

Vi har masser af gode kampagnetilbud lige nu. 

Se vores kampagnetilbud